Начало > Новини > Съдържание

Пазарите на FRP: Строителство

Dec 24, 2016

В все още развиващия се сектор на строителството и строителството, приемането на композитни материали е бавно, но започва да се вдига, подтикнато от някои обещаващи регулаторни промени. Ранните успехи в жилищния фехтовка и дефлекторния сегмент са последвани в средата на 2000-те години (прочетете повече за него в "Напълнените с дървен материал композити скочат от палубата" под "Избор на редактора").

Похвалните усилия на производителите на американските композити Assn. (ACMA, Арлингтън, Вашингтон), за да променят Международния кодекс за строителството ( IBC ) и нарастващата информираност за екологичната устойчивост на композитите посредством инструментите за анализ на жизнения цикъл, преди това са спечелили малката печалба в архитектите, наречени " Декоративни елементи като корнизи и колони и прозорци, входни врати, прозорци и светлинни панели представляват начало. Но наблюдателите в отрасъла виждат големи възможности за композити в стенни панели, фундаменти, облицовки на сгради и покриви. През 2014 г. тази врата започна да се отваря, тъй като архитектите отговарят на Международния кодекс на строителния кодекс (ICC, Washington, DC), който вече включва IBC глава 26 "Пластика" и подраздел 12 " "В CAMX 2015 в Далас Такс, САЩ, Марсио Сандри, вицепрезидент и изпълнителен директор на" Оуенс Корнинг Сървисиз "(Толедо, Охайо, САЩ), казаха на участниците, че строителният пазар ще консумира 1,45 милиона MT армирано стъкло Композити годишно до 2018 г., ръст от 3,6% годишно.

Унифицираните панелни системи ще помогнат за увеличението. Те се превърнаха в популярна алтернатива на конвенционалните, стилни конструкции в сградните пликове, тъй като те могат да бъдат сглобяеми, извън площадката, при контролирани фабрични условия. Те значително опростяват инсталацията на място, намаляват скъпите строителни работи и скъсяват строителните графици. През 2009 г. Новият подраздел 12 на IBC одобри използването на съставни материали, съставени от полимер, усилен с влакна (FRP) за такива системи. През 2014 г. панелната система Fireshield 285 на Kreysler & Associates (American Canyon, CA) ги прави практични в структури с височина над 12 метра (четири етажа и по-висока) с FRP система, която може да премине сертификацията за пожароустойчивост NFPA 285 За да бъде използван върху това, което понастоящем е най-голямата фасадна инсталация на FRP в САЩ: разширяването на музея на модерното изкуство в Сан Франциско (SFMOMA) (вижте "Архитектурни композити: Издигането на нови предизвикателства" под "Избор на редактора").

Въпреки, че Fireshield 285 предлага SFMOMA най-евтиното решение - с 20% по-малко размери, използвайки конкурентни материали - и отстранява повече от 450 000 кг вторична стоманена конструкция, панелите FRP на Kreysler все още изискват използването на вторична алуминиева панелна рамкова система, произведена от известната фасада Дизайн / изграждане на фирма Enclos (Eagan, MN, САЩ). Алуминиевите рамки, обаче, попадат под огъня, защото високопроводимият алуминий излъчва лятна топлина в климатизираните интериори и каналите се топят от отопляеми вътрешни пространства при студено време, което значително увеличава разходите за енергия. В допълнение, алуминият се произвежда в енергийно интензивен процес и това се отразява на цялостния рейтинг LEED на сградата - сертификат от трета страна, който оценява строителството и оперативната устойчивост на сградата. Това накара Крейслър, архитектите и архитектите Gensler Los Angeles (Лос Анджелис, Калифорния, САЩ) да зададат дизайнерски екипи в Лабораторията за материални иновации в Калифорния политехнически държавен университет - San Luis Obispo (Cal Poly SLO, CA, САЩ) Които носят повече от структурното натоварване (вж. "Плочите на сградата: FRP обединени фасади" под "Редактиране на Pick"). Оттогава насам тенденцията е композитите да отговарят на изискванията за естетическо, топлинно управление и структурно натоварване, поставени върху външната облицовка на сградите.

Паралелна тенденция, както в търговската, така и в жилищната сграда, е да се замени алуминий с композитни елементи в рамки на прозорци и линейни компоненти. И да заменят стоманените и алуминиевите подсилвания, които сега са вкарани в съществуващите компоненти от винил и PVC прозорец с големи размери. Един от защитниците на последния е Covestro (по-рано Bayer MaterialScience, Pittsburgh, PA, САЩ), който ръководи текущите разработки от шепа доставчици на материали и производители на прозорци и врати, които капитализират конвергенцията на нови прозоречни технологии, Международния кодекс за сградите и въвеждането на системата за класификация на Energy Star 6.0 на САЩ, един федерален стандарт за енергийна ефективност на прозоречните системи.

Тази нова технология включва стъклен пълнеж от полиуретан, чието основно предимство е седем пъти по-ефективно като топлоизолатор в сравнение с алуминия, което води до много по-малко топлинни загуби. Един от партньорите, Deceuninck North America (Монро, Мюнхен, САЩ), пусна нова система за армиране на прозорци, INNERGY, включваща полипропиленови усилващи стъклени влакна за вграждане в кухи, екструдирани винилови прозоречни крила и профилни профили. Укрепващите елементи съдържат 80% стъклени влакна и 20% полиуретан и заменят конвенционалните алуминиеви вложки. След обичайното първоначално бавно приемане на продукта, Deceuninck, доставчик на компоненти за прозорец към производителите на прозорци, съобщава за стабилен ръст на продажбите. През 2015 г. доставките на прозореца се увеличиха с 40-50% спрямо обемите от 2014 г. ", а компанията очаква подобни темпове на растеж през следващите няколко години. Пазарният мениджър на Covestro Paul Platte 60% от търговските сгради в САЩ са три етажа и по-кратки, според данните, публикувани от Американското министерство на енергетиката. Изискванията за производителност (натоварване, отклонение, огън и дим) за високи приложения също са по-строги и скъпи. Съответно, казва Плат, компанията очаква следващата фаза на разширяването на пазара на полиуретанова технология да бъде в жилищни и нискоетажни търговски врати и прозорци през следващите две до три години. Големите високи приложения се предвиждат от три до пет години надолу по пътя.

През 2014 г. в патентованите композитни фундаментни стени от композитни панелни системи (CPS, Eagle River, WI, САЩ) се въвеждат заместители на стените на фундаменталните стени, жилищният стандарт за частни домове в САЩ за повече от 100 години. , Произведена от Fiber-Tech Industries Inc. (Cadillac, MI, САЩ), използвайки огнеустойчива модарна смола от Ashland Performance Materials (Dublin, Ohio). През 2015 г. за стени, подове и покривни конструкции бяха въведени структурни 3м от 9 м термопластични композитни панели, направени от Axia Materials (Сеул, Южна Корея). Използвайки прахообразно разработени матрични системи, Axia постига подобен на вода вискозитет при нагряване, което според него постига отлично умокряне, включително импрегниране на влакната във влакното, всички в непрекъснат процес на ламиниране. Получената на 3-метров лист с лицев лист, пълна с UV покритие от едната страна, се нарязва, след това се ламинира върху различни сърцевини и в непрекъснат процес, за да се произвеждат композитни структурни изолационни панели (SIP), които са леки, водонепроницаеми и устойчиви на ултравиолетови лъчи , И според съобщенията е подходящ за изграждане на военни приюти, модулни жилища и много други. Плоските структурни панели могат да бъдат транспортирани в контейнер и след това бързо да бъдат сглобени на място чрез лепило и / или структурни композитни съединители.