Начало > Новини > Съдържание

Пазарите на FRP: Гражданска инфраструктура

Dec 24, 2016

Застаряващата инфраструктура предлага потенциално огромен пазар за композитни материали. Според семинар, публикуван преди няколко години от коалицията "Транспорт за Америка" (Вашингтон, САЩ, САЩ), озаглавена The Fix We Are For: състоянието на най-натоварените мостове на нацията , имаше 69 223 структурно недостатъчни магистрални мостове в Само САЩ - 11,5% от всички мостове на американските магистрали - които след това се нуждаят от рехабилитация или замяна. Тези числа стимулираха разработването на редица технологии, позволяващи компрометиране, насочени към смекчаване на кризата и удължаване на полезния живот на новопостроените мостове.

Удължаването на живота се оказва голяма нужда: Ранното влошаване на бетона вследствие на корозията и неуспеха на стоманената армировка на арматурата е добре документирано. В много находища полезният живот на стоманобетонния стоманобетон, който е предразположен към корозия, е ограничен до 25 години, а не 75 - 100 години, обещани някога от неговите застъпници. Конвенционалните ремонти могат да струват милиарди. Следователно, предимствата, свързани с жизнения цикъл, да не говорим за ползите за безопасността, при използването на комбинирани арматури, продължават да преодоляват съпротивата сред обръщащите се към промяната общини. Това означава, че след като съществена активност сред композитните материали, които искат да заменят цели мостови конструкции, е била смекчена от по-консервативен фокус върху замяната на уязвими, корозионно бетонни мостови палуби върху стоманени мостови мостови конструкции със здрави композитни палуби за подмяна.

Както и в миналото, напредъкът все още спира. Изправени пред ограничени годишни бюджети, държавните и местни транспортни директори имат избор да заменят определен брой мостове с бетон, който може да продължи най-много 30-40 години, или половината от използващите композити, които могат да продължат до 100 години. И в двата случая, тяхната кариера ще бъде отдавна завършена, преди някой да ги държи сметка, така че лесният отговор е два пъти повече нискотарифни мостове. Но проектите все още правят новините, особено в пешеходните мостове. По-скоро грандиозен пример (вж. Снимката вляво) е SkyPath - само допълнение за пешеходци от страната на пристанищния мост на Оуклънд в Окланд, Нова Зеландия, която все още изглежда обещаваща. (Warkworth, Нова Зеландия) и Комплексния инженерингов екип на базираната в Оукланд Гурит (Азиатско-Тихоокеанска) ООД съвместно с леката композитна конструкция за добавяне, която ще бъде прикрепена на секции към съществуващия мост, без да надвишава Мостовите структури, носещи товароносимост. SkyPath ще бъде с дължина 1,1 км, широчина приблизително 4 метра и външна височина около 5 метра. (Прочетете повече за дизайна в "SkyPath: Scenic bikeway / walkway победител с композитни материали" под "Избор на редактора"). Въпреки това проектът, въпреки официалните одобрения, все още е спрян, изправен пред съдебно оспорване, жертва на факта, че Проектите за гражданска инфраструктура, уви, са публични и следователно подлежат на публични противоречия.

Наскоро завършен проект, необичаен с това, че се занимава с трафик на моторни превозни средства и че е плаващ мост, е Мостът Брукфийлд във вирджиния, САЩ, едноименния град. Счита се, че първият плаващ моторен мост с влакнесто фолио в света, запазва характера на дървесната структура, която той заменя, но я прегръща с комбинирана плавателна система, проектирана да издържи век. Той е заменил версия от 1978 г., която е носител на трафик по трасе 65 по езерото Сънсет. Проектиран от TY Lin International (Сан Франциско, Калифорния, САЩ), това е осмата версия на плаващ дървен мост, построен през 1820 г. и илюстрация на начините, по които композитните материали продължават да намират творческа употреба при изграждането на мостове.

За да се направи конструкцията, транспорта и монтажа практични, FRP частта от мостовата конструкция е построена от Kenway Corp. (Augusta, ME) в пет отделни, но идентични 15,54 м дълги 7,01 м ширини, наречени салове , Изпълнени от стъклени влакна / винилови естерни понтони, сглобени обратно на гърба. След това сглобените салове ще бъдат сглобени заедно, като се използват стоманени снаждащи плочи, проектирани от TY Lin, за да се образува монолит, подложен на цялата дължина на дървения мост. Понтоните бяха доставени на мястото на моста две наведнъж, сглобени в салове, след което са съединени салове и най-накрая са свързани с брега. (Прочетете повече в "Композитни понтони подземно обновяване на 1820-реколта плаващ мост" под "Избор на редактора.")

В света на мостовете, казва Скот Рийв, президент на Composite Advantage (Dayton, OH, САЩ), денят не може да бъде спечелен от аргумента за класическия жизнен цикъл. Reeve, чиято компания е сред най-успешните производители на композитни мостови палуби, особено за пешеходни мостове, потвърждава, че проблемът с "първоначалните разходи" все още съществува. "Комбинираната палуба на превозното средство е около два пъти по-висока от цената на конкретна палуба. Дори и отчитането на по-ниски разходи за инсталиране, ние вероятно сме 1.8 пъти традиционното решение. Докато не стигнем този дефицит до около 15%, проникването на пазара ще остане бавно. "

Композитите обаче започват да се конкурират директно с конкретни и да демонстрират тази стойност в морските приложения на гражданската инфраструктура. Пример за това е изцяло комбинираната док система за градската станция 40 на пожарна и спасителна служба на Джаксънвил (JFRD). Подобно на новите структури на станциите, предложените док-структури трябваше да могат да оцелеят в ураганите от категория 3 - 205-241 километра вятър и 2.74-3.66 метра морски буря. Ранните поръчки на базата на стоманобетон бяха до 50% в сравнение с бюджета, определен от безвъзмездната помощ, финансирана от Федералната национална сигурност. Регистър Marine (Джаксънвил, Флорида, САЩ) преориентира програмата, за да използва патрулирани стъклени / полиестерни композитни пили, греди и дъски за изграждане на фиксирани и плаващи пристанищни съоръжения и е в състояние да отговори на всички технически и безвъзмездни средства, (Прочетете повече в "Композити ъпгрейд морска инфраструктура" в "Избор на редактора").