Начало > Новини > Съдържание

Senvion придобива комбинирана технология RodPack за вятърни турбини

Dec 24, 2016

Производителят на вятърни турбини Senvion (Хамбург, Германия) е придобил от NEPTCO Inc. (Pawtucket, RI, САЩ) своята композитна технология RodPack за производство на вятърни перки. Материалът вече се използва в острието за Senvion 6.2M152 и се очаква да бъде интегриран в бъдещите проекти на ножове за сухи и офшорни турбини.

Технологията RodPack се състои от втвърдени пултурирани пръти, поставени върху нетъкан текстил. Той замества стандартните стъклени тъкани, използвани в спирачните капачки на вятърните остриета, и дава възможност за оптимизирано проектиране на ножове, както и за по-бързо и по-качествено производство на ножове. Технологията ще бъде изключително достъпна и използвана в сенвионните турбини. В момента Senvion работи върху съвместното разработване на машина за разширяване на производствения капацитет на RodPack.

Андреас Науен, главен изпълнителен директор на Senvion, казва: "Постоянното подобряване на нашите турбини и тяхната ефективност са от ключово значение за нас. Нашият стремеж е да използваме най-добрите и най-качествените материали и продукти на пазара. Придобиването на RodPack е логична стъпка, за да постигнем тази цел. "

RodPack има 9% по-добри свойства на материала от стъклото с висок модул и 20% по-добро от стандартното еднопосочно стъкло. Това създава потенциал за проектиране на ножове с по-високи добиви, по-дълъг живот или по-висок клас на вятъра.

Бернхард Телгман, изпълнителен вицепрезидент продукт и технологии в Senvion, казва: "По-рано тази година обявихме, че заедно с новия ни собственик ще бъдем в състояние да засилим инвестициите в разработването на нашите продукти. Оттогава насам представихме нова турбина с най-дългите брегови остриета, които понастоящем са на разположение, и сега текат голяма крачка напред в подобряването на ефективността на лопатките, като придобият RodPack. Сенвион е технологичен лидер и ние ще продължим напред с нашия пионерски дух.

През септември 2015 г. компанията представи турбина "Сенвион" 3.4M140 с дължина 68.5 м и откри нов център за изследване и развитие в Бенгалуру (Индиана Бангалор), за да подкрепи TechCenter в Остеррьолфелд. Сенвион е придобит от Centrebridge Partners през април и оттогава новите собственици обявиха ясна програма и подкрепа за по-нататъшни инвестиции в иновации в Senvion.