Начало > Новини > Съдържание

Реконструкция на релсовата линия чрез петрусия

Dec 24, 2016

Широката железопътна мрежа на Великобритания включва историческа и често живописна инфраструктура. Един пример е "Карлайл мост" в Ланкастър. Разположен в района на Ланкашир в северозападна Англия, 110 метра мост над река Lune е превозил железопътния трафик от 1847 г. Ключов елемент от главната линия на Западното крайбрежие е част от железопътния маршрут Лондон-Глазгоу.

Железопътният мост включва стълбище за достъп и пешеходен мост от едната страна, които предпазват пешеходците с огради и перила. Предишните метални оградни елементи бяха заменени многократно, но поради влажния климат отново бяха зле ръждясали. Network Rail (Лондон, Великобритания), организацията, отговорна за поддръжката на железопътния транспорт, искаше продукт с фехтовка / парапет, който да комбинира подходяща естетика с висока якост при ниско тегло, за да избегне добавяне на повече маса към моста. Най-важното е, че планиращите искаха устойчивост на корозия, да премахнат предишните кръгове на скъпа поддръжка - ремонт, боядисване и в крайна сметка цялостни ремонти.

Network Rail избра Pipex px (Roborough, Plymouth, Великобритания), британска производствена, инженерингова и проектантска фирма, за да разработи комбинирано решение, което да замести кородирания метален парапет и стълбищни парапети. Pipex px, дистрибутор на pultruder Strongwell (Бристол, Вашингтон, САЩ), описва структурните форми от стъкло / полиестер от серията EXTREN Series 525 в широк цвят, включващи I-лъчи, квадратни тръби и кръгли тръби. Закрепване на парапета към мостовите парапети. Серия 525 включва огнезащитни добавки и ултравиолетов (UV) инхибитор. Системата за огради и парапети варира от 1.07м до 2.44м височина и е сглобена извън площадката, след което е инсталирана от двете страни на железопътния мост и стълбищата от Story Contracting (Carlisle, UK).

Общо са инсталирани 564 линейни метра сглобени FRP огради. Както се посочва, инсталаторите и крайните потребители са доволни от резултата от завършения проект за реконструкция. Композитните огради и перилата на "Карлайл мост" се очаква да продължат повече от 60 години в непрекъснато обслужване.