Начало > Новини > Съдържание

Акценти от Cyclitech 2016

Dec 24, 2016

Велосипедната индустрия откри своята международна конференция Cyclitech 2016 за технологията за велосипеди на 6 декември, съвместно с JEC и SPE, в партньорство с Union Cycliste Internationale (UCI, Aigle, Швейцария). Следвайки Cyclitech 2015 в Белгия, тазгодишното събитие в хотел Marriott в Нюпорт Бийч, Калифорния, бе открито с презентация на Марк Барфийлд, технически ръководител на UCI, относно опростяването на дизайнерските правила.

Производителите на велосипеди носят нови идеи за дизайн на UCI за преглед и обсъждане, а UCI прави препоръки за нови правила. Новите дизайни трябва да съответстват на основното определение на мотоциклет като превозно средство с две колела с еднакъв диаметър, като предното колело може да се управлява, а задното колело се задвижва чрез система от педали и верига. Моторът трябва да бъде разпознат като велосипед и построен с два триъгълника.

Темата на конференцията бе насочена към оптимизиране на безопасността, тестване и композитни материали и производствени процеси. Беше подчертано значението на контрола на качеството. Повечето дефекти на композитните конструкции - в този случай велосипедни рамки, вилици, кормило и други компоненти - са невидими, докато частта не успее. И провалът на скоростите и пътните условия в днешния цикъл на колоездене може да бъде катастрофален не само за мотора, но и за ездача.

  • Няколко водещи се съгласиха, че трябва да бъдат разработени нови стандарти, които да съответстват на настоящото използване на мотоциклетистите.

  • За нови проекти FEA анализът беше препоръчан във връзка с CAD, за да се определят материални параметри и да се оптимизира проектното пространство. Производителите са предупредени да не разчитат единствено на моделиране от материални таблици с данни, а да извършат действително тестване, за да потвърдят моделирането.

  • Тексасферите от Oxeon Textreme, влакната от термопластични влакна на Innegra Technologies, Lamborghini / Gemini Composites Кофражни композитни въжета от въглеродни влакна SMC и Rein4ced от стоманени влакна бяха сред различните продукти, представени за подобряване на ефективността на велосипедите и контрол на разходите.

  • Материалите за каска, оптимизирани за безопасност и бързина, бяха представени от Koroyd и Giro Sport Design.

  • Няколко високоговорители представиха разнообразието от оборудване за тестване на NDI и наличните процедури за откриване на деламинация, порьозност, кухини и други дефекти в произведените части, преди да бъдат изпратени на пътя.

  • Рециклираното въглеродно влакно, най-вече получено от предварително износения въглероден епоксиден препрег, също е описано като подходяща евтина опция за велосипеди.

Конференцията завърши с сесия за въпроси и отговори с Greg LeMond, трикратния победител в Tour de France и основател на LeMond Composites (чрез Skype връзка, тъй като LeMond не успя да присъства). Последните две състезания на Тур дьо Франс бяха на мотоциклети от въглеродни влакна, а LeMond изразиха афинитет към въглеродните влакна.

Сега LeMond има сключено лицензионно споразумение с Националната лаборатория Oak Ridge (ORNL, Oak Ridge, Tenn.) За нискобюджетните въглеродни влакна, които ORNL е разработил. LeMond изгражда съоръжение в Oak Ridge, за да произвежда въглеродни композитни продукти за велосипеди, автомобилни и други търговски пазари от тези въглеродни влакна с ниска цена. Неговата цел е да предостави въглеродни композитни продукти на пазарите, които не обслужват аерокосмически индустрии, и да изгради база данни за приложимите смоли.