Начало > Новини > Съдържание

CAMX 2016 Показване на отчета

Dec 24, 2016

В рамките на три кратки години Composites and Advanced Materials Expo (CAMX) се превърна в най-голямото събитие за композити в Северна Америка - най-големият пазар на композитни индустрии. CAMX официално стартира на 27 септември с обща сесия, в която присъстваха три творчески и визионерски водещи лектори, които са приложили композити по нови и завладяващи начини, които обещават да променят начина, по който мислим за комуникация, транспорт и архитектура. Около 1700 шоута изпълниха залата, за да чуят свидетелствата за високата полезност на композитите като материал за решаване на проблеми.

Видерите очертават нови фючърси

Първият е Даниел Престън, главен изпълнителен директор и главен технически директор на Luminati Aerospace (Calverton, NY, САЩ), нова компания, посветена на въвеждането на интернет свързаност към всички части на света. Той и неговият екип разработват, сред много продукти и технологии, безпилотни автомобили с висока натовареност и дълготрайност (HALE), които ще събират енергия от вятър и слънце, за да останат на високо. Тези превозни средства ще бъдат конструирани чрез автоматизирани методи за нанасяне, като се използват композитни материали от въглеродни влакна, доставени от Hexcel (Stamford, CT, САЩ).

Поради конфликт на графика, Preston не можа да присъства лично на CAMX, но се появи чрез видео. Той коментира своя ранен успех като студент (12-годишен колеж, завършил тийнейджърските си години) и в бизнеса (продал първия си бизнес и "пенсионер" в 20-те си години) и как това в крайна сметка доведе до усилията HALE, Беше подтикнато от "голяма точка-com", която се стреми да осигури достъп до интернет в райони с недостатъчно обслужване по целия свят. Резултатът е V0-Substrata, слънчево и вятърно, пилотно-опционално, комбинирано въздухоплавателно средство, което Luminati се надява, че скоро ще направи HALE-базирана работа.

Грегъри Хайе, генерален мениджър в Local Motors (Knoxville, TN, САЩ), ръководи разработката на автомобили от висококачествени материали чрез големи производствени методи с цел намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда.

Хей ходеше на сесиите чрез последиците от "манипулацията на местните мотори" за постигане на по-малка "мантра, чиято цел е да преосмисли парадигмата за проектиране и разработване на моторни превозни средства. Или, както казва Хей, "превозното средство, каквото знаем, трябва да умре". Haye подчертава желанието на местните мотори да кондензират процеса на разработване на превозни средства с помощта на цифрови инструменти, които дават възможност за бързо разработване на инструменти и директни производствени процеси, извършвани чрез технология за производство на добавки; По-специално, машината на Синсинати, Inc. (Синсинати, ОН, САЩ) за производство на големи площи (BAAM), която използва насипен ABS армиран с въглеродни влакна. Haye обсъди и работата на "Мест моторс", която разработи само за три месеца - "Оли", автобус интензивен, с множество пътници, автономен минибус, предназначен за градски масов транзит.

Опаковането беше на Грег Лин, собственик на Грег Лин ФОРМ (Лос Анджелис, Калифорния, САЩ). В челните редици на свеж, функционален и необичаен структурен дизайн с композитни материали, Лин е един от
10-те най-влиятелни архитекти, живеещи днес, според списание " Форбс " (виж снимката и надписа).

Подобно на Престън и Хей, Лин е силно мотивиран да изгражда нови парадигми, базирани на приложението на композитни материали. В архитектурата, отбеляза той, композитите предлагат възможност за формоване и адаптивност, които не са възможни със стомана и алуминий. В резултат на това са възможни извити структури, носещи тегло, което води до нова динамика в дизайна на дома и сградите. Предизвикателството, каза той, е, че много архитекти и дизайнери са залегнали в една парадигма, която разчита на наследствени материали и се опитват да приспособят композитите, за да се впишат в това мислене. "Ако мислите за композитни греди, както мислите за стоманените греди, това е грешка", каза той, добавяйки: "Всъщност, ако мислите за композитни греди, изобщо сте загубени".