Начало > Новини > Съдържание

2016 награди CAMX

Dec 24, 2016

Победителите в годишните награди CAMX на Combined Strength, Unsurpassed Innovation бяха обявени на Общото събрание на CAMX 2016, а наградените от тях продукти бяха от бързо развиващите се автомобилни и архитектурни крайни пазари. Победителят в категорията "Комбинирано якост" беше "концепцията за мултимедийно деклинд", представена от Continental Structural Plastics (CSP, Auburn Hills, MI, САЩ). Комплектът с декоративно покритие с външно покритие от ТСА Ultra Lite (SMC) и вътрешен слой от въглеродна смола (RTM), тежи само 5.5 кг, което представлява 13% икономия на тегло по подобен алуминиев пакет. При получаване на наградата директорът на CSP за научноизследователска и развойна дейност Майк Сиваек призна, че материалните и технологичните процеси в дюшеците не са технически нови, но подчертават, че те са комбинирани по нови начини за посрещане на уникални предизвикателства. "Като се омъжи за всички тези технологии и направи нещо ново старо", твърди той, "имаме шанс наистина да окажем влияние в автомобилната индустрия".

В категорията "Ненадминати иновации", носителката на наградата CAMX беше "Системата за облицовка на фасади FRP за високопроизводителни сгради", представена от Kreysler & Associates (American Canyon, CA, САЩ). Системата за облицовка, приложена към скорошното разширяване на Музея за модерно изкуство в Сан Франциско (SFMOMA, Сан Франциско, Калифорния), отбелязва най-голямото архитектурно използване на армирана от влакна пластмаса (FRP) досега в строителен проект в САЩ. Необходими са повече от 700 панела, едни от които с ширина от 1,5 м до 9 м, с обща дължина от 7804 м 2 на 10-етажна фасада, и са първата композитна система, която преминава през строги тестове за регулиране на пожарите за употреба над четвъртата история.

Председателят на компанията Бил Крейслер прие наградата, но бързо се възползва от своите служители, които споделят честта, като помогнаха за реализирането на фасадата на SFMOMA. Крейслер също така помоли аудиторията да спомогне за ускоряването на разработването на композити и прилагането им, като се включи в ACMA или SAMPE. "Ще направите тази организация по-силна, ако се включите доброволно", каза той. "Винаги съм имала чувството, че имам повече от мен."

OOA иновация

В технологиите за производство и преработка две технически презентации и панелна сесия включваха нововъведения в автоклав (OOA) - сравнително нова тенденция с потенциал за аерокосмически качествени части на по-ниска цена. Демонстрацията на надуваем, сгъваем усилвател на налягането за обработка на композитни материали извън автоклава, използвайки BMI prepreg, спечели наградата за изключителна техническа книга. Стивън Скарбъроу от ILC Dover (Фредерика, Германия, САЩ) е първият автор и водещ; Стив Слауър и Джейсън Варнум от Scaled Composites LLC (Mojave, Калифорния, САЩ) бяха съавтори.

Първоначално ILC е изградила усилвател на налягането за Министерството на вътрешната сигурност на САЩ като тунел за надуваемо налягане с диаметър 5,18 метра, който съдържа въздух дишащ, докато е запечатан срещу отровни газове. Слауър каза, че го вижда, вместо това, като голяма печка за изпичане на композити. Scaled Composites е построил всичките си самолети без автоклав - включително изцяло композитния Voyager, който лети през целия свят през 1984 г., и SpaceShipOne, който спечели Ansari XPRIZE през 2004 г.

Машините с композитни панели с размери 40,6 см и 50,8 см за лепене при налягане 15 psig в интензификатора на налягането, използващи въглеродни влакна Toray T400-800, с Cyprocom 5250-4HT BMI prepreg на Solvay и AGY 6781 S2 фибростъкло с 5250-4 BMI prepreg системи. БМИ смола е избрана, тъй като е по-трудно да се обработва с ООА, отколкото епокси. Проектът е произвел алуминиев ламинат, т.е. <1%> Предложените приложения включват ремонт на летателни апарати и производство на вятърни перки.

Изследователската лаборатория "Кара Сархий" (Wright-Patterson AFB, OH, САЩ) е модерирана от панела за специални сесии, който разглежда приложенията на OOA и тяхното потенциално въздействие върху растежа. Панелистите бяха Джим Мартин ( Globe Machine Manufacturing Co. , Tacoma, WA, САЩ); Randy Johnsen ( Solvay Specialty Polymers , Темпе, АЗ, САЩ);

Дъг Декер (Northrop Grumman, Falls Church, VA, САЩ); Sean Johnson ( TenCate Advanced Composites , Morgan Hill, СА, САЩ); И Тимотей Сентеа (Център MC Gill Composites, Университет на Южна Калифорния, Сан Диего, Калифорния, САЩ). Панелистите се съгласиха, че трябва да се разработят нови материални системи с добър външен живот и стабилност за OOA и подходящи за неразрушителна проверка. Solvay и други доставчици работят върху нови смоли и други материали, насочени към OOA. Процесите на OOA се разглеждат като улесняващи свързващите структури, но някои наблюдатели предполагат, че те не са готови за производство на големи самолети.

Пилар Лопес (Еърбъс, Тулуза, Франция) представи своята работа в свързването на първични и вторични структури на ремонти, свързани с OOA за A350 XWB. С цел сертифицирани решения за ремонт на структурни лепила OOA, тя проучи възможностите за съвместно свързване, използвайки посветен ремонтен материал или оригинален продукт, с ремонтни работи в преносими чисти помещения или преносими надуваеми хангари за стълби. Две материални степени са квалифицирани и тестове показват, че обвързаните ремонти могат да бъдат успешни.